Nästa år åker Swedish Vikings till Dubai. Man gör det med Tre Kronor-legendaren Bengt-Åke Gustafsson som tränare. “Det är väldigt stort för oss”, skriver general managern Kristoffer Winterstein i ett pressmeddelande.

Bengt-Åke Gustafsson har inte haft något tränaruppdrag sedan han lämnade norska Stjernen 2019. Efter tre år vid sidan av kliver Tre Kronor-legendaren upp på tränarbänken igen. När Swedish Vikings åker till Dubai för att delta i en turnering så gör man det med Gustafsson som coach. "Det är väldigt stort för oss att Bengt-Åke Gustafsson tackat ja till rollen som coach för Swedish Vikings", skriver general managern Kristoffer Winterstein i ett pressmeddelande. Det kommer bli en hektiskt turnering i Dubai för Gustafsson, som kommer att vara tränare för fem svenska lag. Swedish Vikings åker ned till turneringen med ett A-lag på herr- och damsidan samt ett B-C och veteranlag. Herrarnas A-lag brukar innehålla pensionerade spelare från SHL och Hockeyallsvenskan och kompletteras med spelare från Hockeyettan. Tidigare har spelare som Emil Kåberg, Andreas Holmqvist och Janos Hari representerat Swedish Vikings.


 

De svenska vikingarna – eller Swedish Vikings som de själva kallar sig – har siktet inställt på en ny hockeyresa till Dubai.  Den här gången med Tre Kronors tidigare förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson som coach.

Swedish Vikings har under ett antal år rest till Dubai, Förenade Arabemiraten, för att mäta sina krafter mot hockeylag från alla världens hörn.  Nästa år spelas turneringen, som är uppdelad i fem divisioner, mellan 9 och 18 april.  Swedish Vikings är representerade i varje division och A-gruppens lag kommer coachas av Bengt Åke Gustafsson, guldmakare med Tre Kronor i VM och OS 2006. ”Det är väldigt stort för oss att Bengt-Åke Gustafsson tackat ja till rollen som coach för Swedish Vikings”, skriver Kristoffer Winterstein, GM för Swedish Vikings i ett pressutskick. TIDIGARE SHL-SPELARE I LAGET Swedish Vikings består av spelare som väljs utifrån en ansökningsprocess som håller öppet mellan 25 oktober och 25 december.  Tidigare har SHL-spelare som Patric Blomdahl, Andreas Holmqvist, Janos Hari och Emil Kåberg spelat för Swedish Vikings. SDHL-profiler som Lovisa Berndtsson, Tina Enström och Melinda Olsson har även representerat Swedish Vikings.

 

 

Fredrik Haag och hans kompanjon Kristoffer Winterstein roddar med Swedish Vikings på fritiden. Foto: Mikael Andersson

Hans lag spelar bara ishockey – i öknen

Det gick inte som man hoppats för Sverige i ishockey-VM. Men ett alternativt svenskt lag, Swedish Vikings, hoppas på guld i en annan internationell hockeyturnering, som spelas årligen – i Dubai.

"Det finns två ishallar i Dubai. En utanför city, i öknen, och en inne i Dubai mall, världens största galleria. Det är stort och flådigt. Hela upplevelsen, att delta i den här turneringen, handlar om att ha kul. Alla våra spelare får vara hockeyproffs under en vecka. Bo fint, äta gott, åka lyxyacht runt konstgjorda palm-ön i persiska viken.

Allt började med att min kompis Kristoffer Winterstein flyttade ner till Dubai av jobbskäl. Han fortsatte spela hockey där på fritiden, i Emirates hockey league, och förra året frågade han mig om jag inte skulle komma ner och vara med i den här turneringen med hans lag, Dubai desert dogs. Självklart, sa jag.

Det var superkul! Det är bra stämning, spelare från hela världen på alla nivåer, från A, som är högst, och som följs av B, C - där jag spelar - och Beer (som lägsta ligan kallas i USA och Kanada, reds anm). Det är mixade lag, även om de flesta deltagare är män, och inga tacklingar.

"Krävs en inbjudan"

För att vara med krävs en inbjudan och alltså kontakter. Nu hade vi det. Så Kristoffer och jag bestämde oss: vi startar ett eget lag och åker ner! Skaffar lite sponsorer. Och wow, vilket gensvar vi fick. Över 500 sökte till 55 platser. Vi tog inte bara de bästa utan ställde upp i alla fyra divisioner. Hur det gick? Vi tog guld i alla fyra, haha!


Nästa år åker vi ner igen. Nu känner fler till oss så vi väntar oss över 1000 ansökningar och har redan bestämt att ett av våra lag ska vara endast tjejer. Vi hade med tre tjejer sist och de imponerade stort när de sopade isen med flera av de manliga spelarna.

Vi organiserar det här på fritiden. Det är rätt mycket jobb med planering och att söka sponsorer. Men så värt det! Vi lyckades nästan helt finansiera både turnering och uppehälle för alla spelare sist. Ingen är självskriven till nästa års lag, vi gör en ny uttagning bland dem som söker. Alla som var med i år tyckte att det var en speciell upplevelse, även de som spelat på elitnivå tidigare. Att lira ishockey i öknen liksom!"


"Det är bra stämning", säger Bromstensbon Fredrik Haag om hockeyturneringen som går av stapeln i Dubai. Foto: Mikael Andersson

Fredrik Haag

Ålder: 38

Bor: Bromsten, Spånga

Familj: Sambo, son och hund.

Klubb: Hässelby-Kälvesta hockey, både som veteranspelare och tränare för mixlaget team -06.

Aktuell: Har startat laget Swedish Vikings, som i april deltog i Dubai International ice hockey tournament, och knep guldet i samtliga divisioner.

Vill du vara med?

Dubai international ice hockey tournament spelas varje år i april.

Turneringen har hållits i 25 år och arrangeras av Dubais största lokala ishockeylag, Dubai mighty camels.

Lag som vill vara med ansöker om att delta. Enligt Fredrik Haag är väntelistan lång och det krävs oftast kontakter för att bli inbjuden.

Turneringen spelas i fyra divisioner: A, B, C och Beer.

Pris till vinnarna: Äran och en pokal.

Ansökningarna för att vara med i Swedish vikings lag våren 2020, öppnar den 25 oktober 2019. För mer info, se swedishvikings.nu.

De skriver hockeyhistoria i Dubai  Värmländskorna Sara Kask, 28, och Sophia Jiglind, 29, står inför sina livs största hockeyäventyr – i Dubai, med spelare som Conny Strömberg, Emil Kåberg och Christian Berglund. – Det ska bli svinhäftigt, säger Kask.

Sara Kask och Sophia Jiglind, till vardags i division 2-klubben Kils AIK/Charlottenberg, har precis fått veta att de blivit uttagna i Swedish Vikings; gänget som representerar Sverige i Dubai International Ice Hockey Tournament.

– Egentligen har jag ingen aning om vad vi har gett oss in på men jag tror att det kommer bli magiskt, säger Sophia Jiglind.

– Ja, av vad man har hört från de som varit med tidigare år är det riktigt häftigt, en once in a lifetime-upplevelse, säger Kask.

531 spelare ansökte om att få vara med och 54 plockades ut.

Kask, Jiglind samt Haninge Anchors Ann-Charlotte Sandberg är truppens enda damer.

– Det är en herrhockeyturnering egentligen. I år är det första gången det är kvinnor med, säger Kask.

– Vi får gå i bräschen, fyller Jiglind i.

Noterbart är att alla tre var med när Sverige skickade iväg sitt första damlag till ett VM också (2016).

– Det känns väldigt kul. Och det ska bli roligt att träffa Ann-Charlotte igen. Hon är en riktig supermorsa; fött sex ungar och spelar fortfarande. Beundransvärd, säger Jiglind.

Kask leder Sverige i VM-debut

Turneringen, som förövrigt spelas i Dubai Mall – världens största köpcentrum, består av fyra divisioner och ett dussintal nationer deltar.

Swedish Vikings kommer att ha ett lag med i varje division.

– Jag och Sophia fick välja på att spela i C eller ”Beer” och vi valde ”Beer”, den lägsta divisionen, säger Kask.

– Vi börjar i botten och jobbar oss uppåt, kontrar Jiglind.

 I den svenska truppen ingår ett stort antal profilstarka namn som Conny Strömberg, Emil Kåberg och Christian Berglund.

Bland de uttagna finns även Johan Adolfsson, som spelade i SHL med Färjestad så sent som i fjol, och Johan Wiklander, som kommer närmast från BIK Karlskoga.

– Och sedan är det Sara Kask från Klässbol och Sophia Jiglind från Hova (flyttade till Värmland för tio år sedan), konstaterar Kask och skrattar.

Att lira med och mot killar ses knappast som ett bekymmer.

– Det är klart att de är några kilon tyngre men då får man bara se till att vara snabb på fötterna och ha lite spelsinne i stället. Jag har spelat med pojkar hela vägen upp till seniornivå så jag är van på ett vis, säger Kask.

Och Jiglind, som är målvakt, ser det snarare som en fördel.

– Skotten kommer mycket fortare och det tror jag passar min spelstil bättre eftersom jag lever på mina reflexer och går mycket på känsla, säger hon.

Turneringen avgörs under en vecka i april och Swedish Vikings kommer att inleda äventyret med några dagars nöjsamma teambuilding-aktiviteter på plats.

– Det ska bli sjukt kul, jag älskar den här blandningen av upplevelse och tävling. Det kommer väl vara 36-37 grader där, och att sedan gå in i ett köpcentrum och spela hockey känns väldigt speciellt, säger Kask.

– Ja, bara det att dra in hockeytrunken i ett ökenlandskap kommer nog kännas väldigt konstigt, säger Jiglind.

Källa: NWT.se

VÄRMLÄNNINGARNAS HOCKEYÄVENTYR – I ÖKNEN

Värmländskorna Sara Kask och Sophia Jiglind gör sig redo för en minnesvärd upplevelse i april. Då reser de, tillsammans med ett gäng hockeyprofiler, till Dubai för att spela en internationell turnering.

Dubai International Ice Hockey Tournament, så heter turneringen som avgörs i ökenhettan under våren. Viss skillnad mot vardagen i Kil/Charlottenberg HC där tjejerna vanligtvis spelar.

– Det kommer nog bli en speciell känsla att gå och dra hockeybagen i värmen innan man kliver in i ett köpcenter för att spela match, säger Sara Kask med ett skratt.

Skådeplatsen för turneringen är ingen mindre än Dubai Mall, världens största köpcentrum med över 1 200 butiker. Men väl på isen ligger fokus på att vinna snarare än att spana in omgivningen.

– Vi vet inte så mycket om motståndet än och det är såklart en rolig upplevelse med allt runt om. Samtidigt så vet jag att när spelet väl är i gång så växer hornen ut och man vill vinna.

Med tre månader kvar till nedsläpp är förväntningarna redan höga.

– Jag har ju åkt på en väldig massa turneringar genom åren. Men det här blir lite extra speciellt, säger Kask.

Turneringen spelas i fyra divisioner, den svenska delegationen har med ett lag i vardera. Kil/Charlottenberg-duon är med i laget som gör upp i divisionen som kallas “Beer”. Swedish Vikings som laget heter har även med lag i A, B och C-divisionerna.

I A-laget finns flera namnkunniga hockeyprofiler, bland annat Conny Strömberg och Emil Kåberg. Dessutom snörar Christian Berglund på sig skridskorna igen.

– Det är säkert många som fortfarande är aktiva så det kan nog bli tufft. Men det ska bli kul att spela och det blir en fantastiskt rolig resa, säger den före detta Bik Karlskoga och Färjestadsforwarden.

Efter att karriären avslutades i Bik säsongen 2016-17 har det även blivit ett gästframträdande i Karlskogaklubben HC Flyers för den välmeriterade 38-åringen.

– Spelsinnet och händerna finns kvar, men farten är inte riktigt som den var förr. Jag kommer träna en del så jag är redo och jag hoppas vi går för seger.

Källa: VF.se

BLEV ISHOCKEYPROFFS I DUBAI – NU DRIVER HAN SVENSKLAG ”RINKEN LIGGER I ETT KÖPCENTRUM”


                     Swedish Vikings under förra årets turnering i Dubai.

Kristoffer Winterstein lämnade kylan i Sverige för att spela ishockey i Förenta Arabemiraten. Efter 3 år i det till stora delar ökentäckta landet har han nu blivit General Manager för Swedish Vikings, ett lag med svenska spelare som ska spela den årliga inbjudningsturneringen i Dubai.

Allt började för tre år sedan. Kristoffer Winterstein ville testa på något nytt utomlands – men inte förlora kontakten med ishockeyn. Valet föll på Dubai, i Förenade Aramemiraten.
– Jag spelade ishockey på lägre nivå i Sverige och kände att jag ville flytta utomlands för att ta nästa kliv i min karriär som säljare. Så jag kollade var någonstans man kunde fortsätta med ishockeyn. När Dubai kom på tal behövde jag bara hitta ett svenskt säljbolag och ett hockeylag. Nu, tre år senare, sitter jag här. Det känns som mitt nya hem.

Vid sidan av ishockeyn jobbar Kristoffer inom telekombranschen, med fokus på mobila växlar. Jobbet tar mycket tid, men lite nöjen hinner han med i ett land som har sin lägsta medeltemperatur i januari – då är det 23 grader varmt.
– Det blir jobb och hockey. Annars gillar jag resa, träffa vänner och självklart
hänga en del vid poolen och sola.

Hur är nivån på ligan?
– Nivån är väldigt ojämn, toppspelarna i Dubai håller bra division 1-klass, medan de sämre lagens spelare går ner till division 4-klass. De bästa spelarna kommer från Slovenien och Vitryssland. Jag har spelat två säsonger här, men precis lagt skridskorna på hyllan och lägger allt fokus som General Manager för Swedish Vikings som jag har stora ambitioner med.

Och arenorna?
– I Dubai finns två ishallar, det finns totalt fyra i hela Förenta Arabemiraten. En av rinkarna här i Dubai ligger mitt i ett köpcentrum, Dubai Mall, som är världens största köpcentrum med tusentals butiker. Mitt i det ligger en lyxig rink med läktare där man lirar hockey.

Har spelarna guldkantade miljonkontrakt?
– Haha, nej, det finns en del som får betalt, men det är inga sådana summor. Det har varit på tal tidigare om att satsa på ett KHL-lag. Det finns både pengar och investerare, så det vore
jättekul om det blev verklighet en dag.

Är det många svenskar som spelar i ligan?
– Förra säsongen var vi två svenskar, i dagsläget har jag faktiskt inte koll. Ligan består till mestadels av kanadensare och amerikanare. Men även ryssar, finnar, tjecker, slovener och så vidare.

Hur skulle du beskriva intresset för ishockey över lag i landet?
– Ishockeyn tog sig faktiskt hit på 90-talet. Men det är på senare år som sporten har blomstrat. Dubai består till över 80 procent av invandrare, och många kommer från länder där just hockeyn är stor till vardags. Så intresset blir större och större.

STARTADE SVENSKLAG FÖR ALLA ”HOPPAS PÅ FOPPA OCH SUNDIN”

Förra året drog Kristoffer Winterstein igång projektet Swedish Vikings. Målet är att ta ut 52 spelare från Sverige som delas upp i fyra lag beroende på nivå. Därefter representerar spelarna Swedish Vikings i Dubai Internation Ice Hockey Tournament som spelas i april 2019.
– Jag kläckte idén att jag vill göra något inom hockeyn som skulle bli stort inom sin tid. Tanken är att alla spelare, oavsett var i Sverige man kommer ifrån, oavsett nivå eller kön, ska kunna vara med. Jag spelade Dubai International Ice Hockey Tournament första gången 2017 med ett kanadensiskt lag som behövde spelare. Själva inramningen av turneringen och allt runt omkring är fantastiskt. Så jag ville göra min egen grej av detta tillsammans med min bäste vän Fredrik Haag. I dag har Swedish Vikings fyra olika lag, ett för varje division. Det är därför alla spelare oavsett nivå kan platsa. Swedish Vikings A är för spelare från Hockeyettan eller pensionerade proffs från SHL, NHL och liknande. Swedish Vikings B är för division 2 och 3 spelare, C-laget för div 4 och 5. Sen har vi ett ”beerteam” för veteraner.

Kan vem som helst ansöka?
– Det är potentiellt möjligt för alla att vara med, alla är välkomna med sina ansökningar till och med den 25 december. 52 spelare blir uttagna, tolv utespelare och en målvakt per lag. 7–15 april nästa år väntar deras livs resa.

Kommer det några profilerade spelare till turneringen?
– Då detta är en uttagningsprocess är det för tidigt att svara på. Men just A-laget kommer bestå av nyckelspelare från Hockeyettan tillsammans med nyligen pensionerade proffs. Det vi vet är att ansökningar ska komma från Andreas Holmqvist, Mika Hannula, Conny Strömberg, Christian Berglund, Johan Sjödell Wiklander, Johan Adolfsson, Jonas Nyqvist och Kim Lennhammer.

Vad ser du mest fram emot?
– Det stora målet är att vi ska vinna guld i alla divisioner. Det jag ser mest fram emot är att ge grabbarna sitt livs resa och nya vänskapsband skapas för livet.

Någon drömvärvning till laget?
– Får jag välja själv, hade jag gärna fått en ansökan från Foppa och Sundin också…

Källa: http://www.hockeysverige.se/2018/11/13/blev-ishockeyproffs-dubai-nu-driver-han-svensklag-hoppas-pa-foppa/?fbclid=IwAR32MOg5x_bcfhsjp_JvYVDG0plHGn_1QhbMM288arIt1yBVmjwPZYU8dG0

KALMAR-STJÄRNAN KLAR FÖR VIKINGS

9 november

I april kommer ett helt gäng svenska hockeyspelare dra till Dubai för att representera projektet Swedish Vikings i Dubai International Ice Hockey Tournament. Först ut att presenteras för det svenska topplaget är Kalmar-forwarden Sebastian Ottosson.
– Det blir ett häftigt äventyr, säger han till HockeyNews.se.


I april arrangeras Dubai International Ice Hockey Tournament där 30 lag från över 12 nationer ställer upp och spelar. Det svenska projektet Swedish Vikings skickar dit lag i fyra klasser (A, B, C och Beer) av varierande klass.

Först ut att presenteras för A-laget, som ska innehålla spelare från Hockeyettan och relativt nyligen pensionerade lirare från SHL eller Hockeyallsvenskan, var Kalmar-forwarden Sebastian Ottosson.

– Det är alltid kul att vara först ut, jag kanske är den ende som har sökt, skrattar han.

Eller att du är den största stjärnan?
– Det blir säkert några med större meriter än jag. Patric Blomdahl har ju varit med och nu är turneringen ännu större, jag tror det kan bli några gamla storspelare, det hade varit kul. Jag tror det kommer bli ett bra lag.

Intresserade spelare kan ansöka om att komma med i lagen och kommer att presenteras ju närmare turneringen kommer. Det var en självklarhet för 26-årige Ottosson att söka när han fick nys om turneringen.

– Det är ett häftigt äventyr, jag har aldrig varit i Dubai, det sägs att det ska vara en jäkligt häftig stad. Det blir en mini-semester blandad med hockey.

Turneringen arrangeras under första halvan av april när kvalserien fortfarande pågår...
– Jag ringde och kollade med klubben och de sa att det var lugnt så länge vi inte spelar. Går vi hela vägen får jag ta det då, det är klart att jag väljer spel i en kvalserie.

Du tycks vara äventyrslysten, för några säsonger sedan var du i Australien och lirade hockey över sommaren...
– Får man chansen ska man ta den, man lever bara en gång, det är kul att utforska olika miljöer. Det vore dumt att säga nej när man får chansen. Varför inte testa så länge man kan, det är inte jättemånga år man kan hålla på.

Men äventyret i Frankrike där du inledde den här säsongen i andraligan med Cergy blev ganska kort?
– Allt var bra, det var en jättefin arena och proffsigt, men det passade inte mig riktigt, det var alldeles för mycket dötid. Vi tränade vi halv nio på kvällen tre dagar i veckan med laget. Importerna körde lite mer tillsammans med några fransmän som inte jobbade. Man satt mest hemma och väntade på att tiden skulle gå.

Källa: https://hockeynews.se/articles/5030/?fbclid=IwAR3KVH4MR6ugFZdtkGcH4URg026l3EuBZyFzH3VMdKRLVl7naHwFlSrYfWA

CONNYS NYA HOCKEYUTMANING – I DUBAI

                        FOTO: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

25 säsonger i 21 olika klubbar.

Conny Strömberg, 42, vägrar att lägga skridskorna på hyllan och i vår väntar en ny hockeyutmaning – i Dubai.

– Jag hoppas att det finns någon shejk som kan vara villig att investera, säger profilen.


De tre senaste säsongerna har han spelat för fem olika klubbar, i England, Norge, Danmark, hockeyallsvenskan och division 1, och totalt har det blivit 25 år i elithockey i 21 olika lag.

Och kanske blir det en flytt till en helt annan kontinent i framtiden?Till öknen

Conny Strömberg, en av svensk hockeys största profiler, väntas spela ”Dubai International Ice Hockey Tournament” i april nästa år, en turnering med över 30 lag från tolv nationer.

– En rolig grej. Jag har tidigare undersökt om det funnit några lag att spela för i Dubai, det vore ju skönt att kunna spela och bo där, konstaterar 42-åringen.

Han kommer att spela för laget, ett projekt som sjösattes 2017 av Kristoffer Winterstein, där spelare från division 1 till de lägsta divisionerna fritt för ansöka om att vara med.

”HADE INTE SAGT NEJ”

I våras fanns bland andra AIK-profilen Patric Blomdahl med i ett av fyra lag som Swedish Vikings ställde upp med.

Strömberg hoppas att deltagandet i turneringen kan leda till något mer.

– Det vore roligt om någon shejk kunde upptäcka att det finns bra spelare och starta en proffsliga. Jag hade inte sagt nej till att spela i Dubai, om det gick att leva på det.

Just nu tränar Strömberg med Modos juniorlag och snart ansluter han till IFK Arboga för att spela division 1-hockey september ut.

Sedan hoppas han få en ny chans i hockeyallsvenskan.

– Allsvenskan är målet och jag hoppas att man duger som 43-åring. Men jag tycker att hockey är jävligt kul fortfarande och jag fick mersmak efter förra säsongen som jag avslutade jäkligt bra.

Det var aldrig nära att du slutade efter förra säsongen?

– Nej, det var givet att jag skulle fortsätta. Förra säsongen var ett kvitto på att jag fortfarande håller en bra nivå.

Hur länge går det att hålla på?

– Det är ingen skillnad på mig trots att jag fyller 43. Med duktiga medspelare kan jag fortfarande leverera poäng. Många tror att jag bara kan spela i powerplay, men jag är bra även i fem-mot-fem-spelet. Det måste tränare och sportchefer förstå också.

– Jag känner direkt när jag åker skridskor att jag fortfarande har bra tryck i åkningen. Resten har jag redan i mig. Spelsinnet och handlederna blir bara bättre med åren, fortsätter Strömberg som också väljer att skicka en hälsning till klubbarna hockey-Sverige:

– Om det är lag som vill gå upp i hockeyallsvenskan eller till SHL. Då är jag rätt man.

HUSET TILL FÖRSÄLJNING

Strömberg har sitt hus i Örnsköldsvik till försäljning och planerar att bosätta sig mer söderut.

Närmast flyttar han in hos en vän i Arboga för att sedan skaffa sig ett boende i Örebro eller Västerås.

– Det har varit lite jobbigt att flytta runt överallt. Man är lite less på det, konstaterar Strömberg som parallellt med hockeykarriären går en agentutbildning.

Han drömmer också om en expertroll hos C More under hockeyallsvenskan.

– Man måste ha något att falla tillbaka på när det en dag tar slut. Jag har gjort några lätta ansökningar till C More och hoppas att jag får chansen. Sedan håller jag på att skaffa en agentlicens, berättar han.


Källa: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/jPj4zz/connys-nya-hockeyutmaning--i-dubai

KARLSKOga DUO AVSLUTAR SÄSONGEN I DUBAI

ISHOCKEY: Bildar förstafemma med tidigare AIK-kaptenen Patric Blomdahl i Dubai International Tournament: "Kommer smälla passningar på hans blad"
Andreas Sundell och Anton Karlsson har, minst sagt, en annorlunda avslutning på hockeysäsongen framför sig. Duon ska representera Swedish Vikings i Dubai International Tournament nästa vecka.
– Det är sjukt bra uppstyrt, det ska bli kul att få känna på proffslivet för en vecka, säger Sundell.


Kommande veckas upplaga av Dubai International Tournament är den 25:e i ordningen.
För första gången någonsin deltar nu ett svenskt lag, Swedish Vikings med Dubai White Bears-spelaren Kristoffer Winterstein som general manager.
– Jag har bott och spelat hockey här nere i ett och ett halvt år. Förra året blev jag tillfrågad att vara med ett lag i den här cupen – Dubai Desert Dogs, ett lag med bara kanadensiska spelare. De saknade folk och självklart tackade jag ja. Jag tog med min bästa vän från Sverige också.
Winterstein och Fredrik Haag fick bevisligen stark mersmak.
Vännerna bestämde sig för att bygga ett eget lag för 2018 och scoutade längs vägen fram Andreas Sundell och Anton Karlsson, som under en kort tid spelade ungdomshockey tillsammans i BIK innan karriärerna tog olika vägar.
Sundell, som även har ett förflutet i Karlskogalaget HC Flyers, flyttade till just Dubai i augusti och har spelat tillsammans med Winterstein i White Bears under säsongen.
– Vi har haft lätt att hitta forwards, men lite svårare att hitta backar. Andreas är ju back och jag gillar hans ”skills”, han har väldigt bra speluppfattning och kommer passa bra in i Swedish Vikings, säger Winterstein.
Känner sig som proffs
Winterstein berättar att Sundell är tänkt att spela back i förstafemman. Där är även Anton Karlsson, som har gjort elva allsvenska matcher för BIK, och tidigare AIK-kaptenen Patric Blomdahl tänkta att ingå.
– Jag vet inte jättemycket om Anton, men hans cv talar sitt tydliga språk. Han kommer få en stor roll, tanken är att han och Blomdahl ska ha nyckelroller.
General manager Winterstein har sannerligen inte sparat på krutet, utan Sundell och Karlssons avslutning på hockeysäsongen kommer sannerligen att bli något utöver det vanliga.
Laget kommer att bo i sviter på hotellet TRYP By Wyndham och kommer, på sin spellediga dag, att ha en egen lyxyacht till sitt förfogande.
– Det är sjukt bra uppstyrt, det ska bli kul att få känna på proffslivet för en vecka, säger Sundell och skrattar.
Tvingades nobba Conny
Winterstein förväntade sig att han skulle plocka ut sin trupp i lugn och ro. I stället sökte hela 94 spelare, däribland en sen ansökan från profilen Conny Strömberg.
– Det var bara ”Conny Strömberg, jag känner igen namnet... För tusan, det är ju Conny!! Vem ska vi kicka från laget?”, säger Winterstein och skrattar.
– Vi kom fram till att vi inte kunde göra så, men det var sjukt att vi fick in en sån spelaransökan.
Sundell, som liksom Karlsson är 21 år, känner sig hedrad över att få representera det historiska laget med tanke på att ledningen tackade nej till spelare från både allsvenskan och division 1.
Håller Blomdahl klubban i isen så blir det guld?
– Ja, det kommer smälla passningar på hans blad, skrattar Sundell.
Swedish Vikings inleder nästa vecka med en träningsmatch mot Dubai Swanny inne i Dubai Mall, som marknadsför sig självt som världens största shoppingcenter, på tisdag.
”Blir en cool grej”
Därefter utmanar laget uzbekiska Bonikor Uzbek, finska FBC Lions och Moscow Penguins i turneringens A-klass.
– Både jag och Kristoffer, som båda bor här nere, tycker att det är inget annat än guld som gäller, säger Sundell.
Anton Karlsson hjälpte Köping till playoff mot den allsvenska kvalserien den gångna säsongen. Den individuella säsongen slutade, rent statistiskt, med 15 poäng på 39 matcher i hockeyettan.
– Min svärfar jobbar där nere och han känner Kristoffer. Han frågade om jag skulle vara intresserad av att vara med och det är klart man måste vara med på något sånt här om man kan. Jag vet faktiskt inte vad jag ska förvänta mig, men det är klart det kommer bli en väldigt häftig upplevelse, säger Karlsson.

Dennis Pavlovic
0586-72 13 00
dennis.pavlovic@karlskogatidning.se

Var stjärna SHL – nu ska Blomdahl leda svenskt lag i Dubai

Patric Blomdahl, till höger, var lagkapten för AIK. Till vänster syns Andreas Sundell, som senaste säsongen spelade sin ishockey i Dubai.

Patric Blomdahl har gjort tio säsonger i Elitserien och SHL. Nu ska den förre AIK-kaptenen leda ett svenskt lag – i Dubai. ”Jag trodde knappt att det fanns en rink där”, säger Blomdahl till Metro.

Ishockeyspelaren Patrik Blomdahl, i dag 34 år, har spelat tio säsonger i Elitserien och Svenska hockeyligan. Forwarden representerade Linköping, Frölunda och AIK – där han också bar lagkaptensbindeln – innan en skadad handled satte stopp förr elitkarriären 2015.

Men Blomdahl har fortsatt spela ishockey – i Förenade Arabemiraten. Till våren ska han spela för den nyskapade klubben Swedish Vikings i Dubai international ice hockey tournament för andra året i rad.

                           Patric Blomdahl i Vikings-tröjan i våras.

– Det ser jag verkligen fram emot. Jag trodde knappt att det fanns en rink i Dubai innan jag var där första gången, men kombon att åka till ett varmt land och samtidigt spela roliga matcher är fantastisk, säger Blomdahl.

Vem som helst kan delta

Turneringen som Swedish Vikings deltar i, Dubai international Ice hockey Tournament, avgörs i slutet av april nästa år. Där ska omkring 30 lag från ett dussintal olika nationer spela om guldet i fyra olika divisioner – A, B, C och ”Beer”, som är den lägsta.

Första gången klubben medverkade i turneringen, i våras, ställde man bara upp med ett lag i A-divisionen. Till nästa år är tanken att ha med fyra lag – ett i varje division.

Kristoffer Winterstein, general manager och en av grundarna till Swedish Vikings, förklarar.

– Vi hade ett hyfsat lag, men lite för ojämnt. Vi kom sist i gruppspelet, men lyckades vinna B-slutspelet. Men då ville vi mest kolla av turneringen, nu vet vi vilken nivå som krävs för guld i varje division, säger Winterstein, som för två år sedan blev den första svenska spelaren Förenade Arabemiratens ishockeyliga Emirates hockey league.

Jag trodde knappt att det fanns en rink i Dubai

För att fylla fyra lag, med tolv utespelare och en målvakt i varje, har klubben en ansökningsprocess på som öppnar den 25 oktober. Där kan vem som helst ansöka om att spela turneringen i Dubai.

                           Kristoffer Winterstein, general manager.

– De söker in till det lag som de håller nivå för. A-divisionen håller ungefär svensk division ett-klass, B-divisionen division två-tre, C-divisionen division fyra och den lägsta är mer för veteraner och spelare som lagt av och vill spela för skojs skull, förklarar Winterstein.

”Det blir lite landskampstämning”

Patric Blomdahl, med över 400 matcher i Sveriges bästa liga, är med andra ord något överkvalificerad.

– Haha, men det är en rolig grej att vara med om, något jag alltid kommer komma ihåg. Det är roliga matcher. Vi möter lag från andra länder, det blir landskampsstämning och lite grinigt på matcherna, precis som jag vill ha det.

– Det är inte världens bästa klass på spelarna, men de bästa håller absolut för svensk division ett, några kanske till och med för allsvenskan.

Lagen som Swedish Vikings kommer konkurrera med kommer bland annat från stora hockeynationer som Finland och Ryssland. Även där är det en redig blandning av kvalitén på spelarna – vissa har som Blomdahl spelat på den allra högsta nivån.

– Det är ett fantastiskt sätt för spelare från olika länder att avsluta säsongen tillsammans. Att få känna sig som ett proffs för en vecka, säger Kristoffer Winterstein.

Källa: https://www.metro.se/artikel/var-stj%C3%A4rna-shl-nu-ska-blomdahl-leda-svensklag-i-dubai